Glen Carlou

/Glen Carlou

Glen Carlou

Glen Carlou is een relatief jong Zuid-Afrikaans wijnhuis dat een uitstekende reputatie heeft weten op te bouwen. De wijngaarden van Glen Carlou, dat zijn naam ontleent aan de Schotse voorouders van ontdekker Walter Finlayson, liggen op 45 kilometer van Kaapstad aan de noordzijde van de Simonsberg met uitzicht over de Paarl regio.

De familie Finlayson heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de moderne wijnbouw in de Kaap. Het familiedomein in Paarl was een van de eerste kwaliteitsdomeinen van de Kaap. Walter, zoon van wijnmaker Dr. Maurice Finlayson, leerde de liefde voor wijnen op de Hartenberg farm in Stellenbosch. Vanaf 1985 begon Walter met de wijnbouw in Glen Carlou, vanaf 1994 ondersteund door zijn zoon David, die voor wijnmaker studeerde aan het Elsenburg College in Stellenbosch. In 1996 werd samenwerking gezocht voor een nieuwe impuls, en die werd gevonden in de Hess Family. Deze bekende wijnmakers van Zwitserse oorsprong, die een aantal fameuze wijnhuizen aansturen op drie continenten, bleken uitstekend te passen bij de filosofie van goed beheer en technische vooruitgang van Glen Carlou. Sindsdien is er verder geïnvesteerd in Glen Carlou, niet alleen door een deel van de Hess Kunstcollectie te huisvesten in een museum in Paarl, een uitmuntend restaurant te starten en een botanische Fynbos-tuin te openen, maar ook door te blijven vernieuwen en wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te maken.

Die kwaliteit wordt geoogst uit een bijzonder rijke variatie aan druiven op de 68 ha wijngoed; naast de Kaap-klassiekers chardonnay, merlot, shiraz, sauvignon blanc, chenin blanc, cabernet sauvignon en cabernet franc ook minder bekende soorten als petit verdot, zinfandel, malbec, tannat en pinot noir. De kracht van wijnhuis Glen Carlou klinkt eenvoudig: de natuur is hier nog altijd de bron voor de kwaliteit van de wijn. De missie van Glen Carlou’s vinoloog Johnnie Calitz en wijngaardspecialist Marius Cloete is om een spectrum van kwaliteitswijnen te maken, gegeven de jaarlijks wisselende natuurinvloeden. Daarnaast vormen duurzaamheid, technische innovatie en sociale bezieling niet te onderschatten factoren in het productieproces.

‘Het produceren van een echt grote wijn, met constante kwaliteit, vereist een speciale passie en toewijding aan elk aspect en detail van het proces. Centraal bij het wijnmaken staan ons respect voor de natuurlijke omgeving van dit unieke terroir, de manier waarop we met onze medewerkers omgaan en de grote zorgvuldigheid en overtuiging waarmee we elke fles vullen.’

Haven

Haven van wijnhuis Glen Carlou is een duurzaam geproduceerde wijnserie, die alleen in Europa verkrijgbaar is. Het logo en de naam Haven houden verband met het aan het wijndomein grenzende opvangcentrum (‘haven’, oftewel toevluchtsoort) voor leeuwen die in het wild met uitsterven worden bedreigd. ‘Hearing the lions roar’ hoort bij de ervaring van een bezoek aan Glen Carlou en het proeven van de wijnen ter plaatste. Daarom maakt Glen Carlou voor iedere verkochte fles van de Haven lijn een deel van de opbrengst over aan het naastgelegen Drankenstein Lion Sanctuary.

De drie wijnen uit de Haven lijn, een lichtgouden Chardonnay, een soepele Cabernet Sauvignon en een subtiele kruidige Shiraz, zijn mono cépages. De Chardonnay is sur lie gerijpt en kreeg daardoor zijn fruitig-zachte smaak. De Cabernet lag in vaten van 6000 liter te rijpen met als gevolg frisse en jonge fruittonen. De Shiraz heeft op eikenhout gelegen en kreeg zo een rijk palet van onder andere pure chocolade en kersen.

Classic

De negen wijnen onder het Classic etiket van wijndomein Glen Carlou staan als een huis. Van een frisse witte Sauvignon Blanc tot een robuuste blend die met recht Grand Classique mag heten: al deze kwaliteitswijnen zijn handgemaakt met respect voor het terroir en laten je de zon van Zuid-Afrika proeven.  Glen Carlou’s wijnen hebben regelmatig prijzen ontvangen, waaronder 4 sterren voor de Merlot in 2016 (John Platter) en een Michelangelo Gold Medal (2016) voor de unwooded Chardonnay.

Prestige

Oogst van exceptionele kwaliteit en een productie waarbij arbeidsintensiviteit niet geschuwd wordt, leveren de wijnen voor Glen Carlou’s Prestige serie. De Quartz Stone Chardonnay ontleent zijn naam aan de hoeveelheid quartz in de granietbodem, en komt van de oudste stokken op het domein. De wijn biedt rijpe lagen van marmalade, lemon custard en steenfruit, naast peer en een vleug ananas.

De Welder Chenin Blanc is een wonder op zich: van de meest verbouwde druif van Zuid-Afrika is hier een bijzonder rijke wijn gemaakt, met aroma’s van gedroogde abrikoos, perzik en honing. De smaak neigt naar passiebloem en ananas, zonder dat de zuurgraad overheersend wordt.

De Gravel Quarry Cabernet Sauvignon is een donkerrode wijn met harmonieus donkerrood bouquet: zwarte en bosbessen aangevuld met pure chocolade. Deze wijn kan bij rijping op de fles alleen maar beter worden.

De zeer elegante Prestigewijnen van Glen Carlou staan aan de top van de Zuid-Afrikaanse wijnen en winnen dan ook regelmatig internationale awards.

2018-02-13T19:47:06+00:00 07 Aug, 17|