De release van de 2015 Vintage Ports was een langverwacht moment waar al weken over gespeculeerd werd. Zo werd er in de wandelgangen gefluisterd dat deze Vintage wel eens de beste sinds jaren kon zijn.

2015 was een jaar dat alles had: warm en zonnig met een typische Indian Summer tot besluit. Net als altijd bleven Dirk en zijn team trouw aan de vroege oogst om in een warm, rijp jaar als 2015 de frisheid te behouden. Het resultaat is een krachtige Vintage Port met zachte tannines, rijp, zwart fruit met een ongekende frisheid. James Suckling schreef al “this shoud be outstanding” en ook Dirk zelf is lovend:

“Beter dan 2015 wordt het niet als het over Port gaat – een jaar waarin we de tijd hadden om precies de juiste beslissingen te nemen onder ideale weersomstandigheden. De druiven, 40% afkomstig van onze Pisca wijngaard en 60% van diverse kleinere percelen, allen wijnstokken van meer dan 80 jaar oud, zijn geoogst op het perfecte moment. De druiventrossen worden niet ontsteeld en in z’n geheel met de voeten getreden en gevinifieerd in ‘lagares’ in Vale de Mendiz. Het resultaat: prachtige Ports met onwaarschijnlijke dimensie, structuur en fijne, intense tannines, fantastische concentratie, onmiskenbaar perfect in balans. Alles wijst erop dat de kwaliteit van de 2015 Vintage het jaar 1955, 1970 en misschien zelfs 1945 (met overigens compleet andere omstandigheden tijdens de oogst) zal ontstijgen… De suikers in perfecte harmonie met de robuuste tannines, de alcohol en de fantastische natuurlijke zuurgraad maken de 2015 Vintage uitermate gebalanceerd. In de neus nog wat gesloten maar gefocust, zonder overrijpe pruimaroma’s, maar met subtiele, elegante fruittonen en veel complexiteit – zeer plezierig en telkens weer verrassend! Vergeleken met de prachtige 2011 Vintage, die een vergelijkbare tannine structuur heeft, is 2015 zijdezacht en dankzij haar hogere zuurgraad en lagere suikergehalte, een frissere port.

De balans en harmonie van de 2015 Vintage zijn absoluut veelbelovend voor de toekomst: “to taste in the coming years in order to smile at its youth, to drink properly in 20 years and to enjoy fully in 40 years”. Een Vintage voorbestemd voor komende generaties om het fantastische potentieel van de Douro nogmaals te bevestigen!” – Dirk van der Niepoort, 4 mei 2017.

Bioma Vinha Velha | Vintage Port 2015 (organic)

Bioma is 100% afkomstig van een klein, zeer oud deel van de Pisca wijngaard (sinds 2013 biologisch gecertificeerd) van Niepoort. Geïnspireerd door legendarische Vintages als 1970 en 1945, rijpt de Port een jaar langer dan de “gewone” Vintage Port en wordt deze na 2,5 jaar pas gebotteld. Naar historisch voorbeeld gebruikt Dirk 550 liter ‘pipas’ in plaats van grote foeders, voor een meer oxidatieve rijping met minder primair fruit, maar meer structuur. De Bioma 2015 heeft een dieppaarse kleur met een donkere kern. De neus is nog wat gesloten maar de smaak laat al prachtig puur cassis fruit zien, frisser van karakter dan de Bioma uit 2011, tegen een achtergrond van krachtige tannines. Een grote, indrukwekkende Port voor de (achter)kleinkinderen! Let op: botteling pas begin 2018.

“Terug naar het verleden, een prachtige Port voor de toekomst!”