Op een schilderachtige plek, middenin de Douro, ligt het kloppend hart van Niepoort Vinhos: Quinta de Nápoles. Pal aan de rivier de Tedo – een zijtak van de Douro – die als een zilveren ader langs steile wijnhellingen slingert, staat Dirk van der Niepoort aan het hoofd van het familiebedrijf. Dirk is telg van de zesde generatie wijnmakers, in een bedrijf dat in 1842 werd opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Wat ooit begon als kleinschalig porthuis is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- en wijnhuis dat bij veel wijnkenners een plekje heeft veroverd. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen! Wijnen en port van Niepoort staan garant voor kwaliteit. Het zijn echte terroirproducten met een verbazingwekkende diversiteit in stijlen. De wijnen komen van verschillende quinta’s, waaronder  Quinta de Nápoles en Quinta do Carril, samen ongeveer 50 hectare groot.

De typische portdruivenrassen als Touriga Nacional, Tinta Cão, Tinta Roriz en Tinta Barroca vormen de hoeksteen voor de port. Zij worden in het najaar naar Vale Mendiz gebracht, een oud portmuseum waar Nick Delaforce de wijnen in spe een speciale korte gisting laat ondergaan. Na enkele dagen vindt een brute onderbreking van het gistingsproces plaats door toevoeging van wijnalcohol. Zo ontstaat port. Hierna wordt de zorg overdragen aan José Nogueira in Vila Nova de Gaia die aan de slag gaat met het blenden en zorgt voor de waanzinnige kwaliteit.
Ook bij de rode en witte wijnen van Niepoort wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit. Bij Quinta de Nápoles worden droge wijnen gemaakt zoals de Redoma’s. Voor de Nederlandse markt kwam Dirk met een uniek project: Gestolen Fiets, met etiketten van Willem Holtrop (2004) en wijlen Peter van Straaten (vanaf 2014).
Quinta de Baixo – Bairrada
In 2012 kocht Dirk in Bairrada het domein ‘Quinta de Baixo’. Hier zorgt witte kalk in de bodem, net als bij Jerez en Champagne, voor een uniek terroir, en in combinatie met de meest voorkomende druif – de rode Baga – voor een enorme uitdaging. Uiterste precisie is vereist omdat deze druif erg gevoelig is voor rot en er daarom op exact het juiste moment geoogst en gesorteerd moet worden. Het resultaat: uiterst verfijnde wijnen met bescheiden alcohol, heerlijke frisheid en een oneindig rijpingspotentieel. Wijnen die in de verte doet denken aan top Pinot Noir of Nebbiolo
Quinta da Lomba – Dão
Een oude wens van Dirk was de aankoop van de Quinta da Lomba, gelegen in Dão. Dit tweehonderd jaar oude estate is gelegen tussen twee bergketens in Gouveia en werd in 2014 door Dirk gekocht. De wijnmakerij werd herbouwd en de wijngaard geheel herzien. Met enige moeite en toewijding werd de wijnmakerij herbouwd en de wijngaard geherstructureerd. Hier worden sindsdien elegante wijnen gemaakt met een uitgekiende mineralenbalans.
Met de aankoop van Quinta da Lomba was de ‘terroir-driehoek’ van Niepoort compleet, met leisteen in de Douro, kalksteen in Bairrada en graniet in de Dão.